Syntarga

Medicijn tegen kanker

Syntarga BV, een spin off van Radboud Universiteit Nijmegen, ontwikkelt een unieke technologie om antilichamen te verbinden aan kankermedicijnen. Deze gepatenteerde technologie kan worden ingezet bij de ontwikkeling van een nieuw soort medicijn tegen kanker.

Unieke medicijntechnologie

Het unieke van deze technologie is het gebruik van antilichamen die in staat zijn tumorweefsel te herkennen. Om tumorcellen uit de weg te ruimen worden deze antilichamen - via de linker van Syntarga - gekoppeld aan chemotherapeutische stoffen die eveneens door het bedrijf zijn ontwikkeld. De afzonderlijke onderdelen zijn alleen in combinatie met elkaar en met de juiste chemische verbindingen zeer effectief tegen kanker, vanwege de specifieke afgifte in tumoren. Zij hebben geen of slechts minimale bijwerkingen. De combinatie van het antilichaam en het kankermedicijn noemt men ook wel ‘Antilichaam Drug Conjugaat’ (ADC).

 

Investering in een gezonde toekomst

PPM Oost had in Syntarga geïnvesteerd om medicijnen tegen kanker te helpen ontwikkelen en heeft  haar belang in dit bedrijf in 2011verkocht. Syntarga is overgenomen door Synthon, een bedrijf met meer dan 1.300 medewerkers en 11 internationale vestigingen. Synthon is een vooraanstaande speler op de wereldmarkt van generieke medicijnen. Zowel Syntarga als Synthon hebben zich aan Radboud Universiteit Nijmegen ontwikkeld. Beide bedrijven laten zien dat de universiteit een kweekvijver is van medische innovatie en gezond ondernemerschap. Bekijk hier een film over Synthon.

 

www. syntarga .com