TLC

Rugbrace

10 tot 15 % van de westerse jongeren tussen de 10 en 20 jaar heeft rugproblemen. Als oplossing realiseert Tous les Chéris (TLC) een onorthodox prototype brace, gebaseerd op het innovatieve werkingsprincipe van orthopedisch chirurg Piet van Loon.

Een goed ontwerp is een voorwaarde voor acceptatie. Ontwerper Els Bugter werkt daarom met een team aan deze ‘cross-over’ tussen technologisch kledingstuk en orthopedisch hulpmiddel. Het resultaat van deze samenwerking is een comfortabele brace. De kenmerken zijn drukverdeling door rigiditeit van breien, letterlijk gekoppeld aan een op maat geprinte 3D-vorm. Door vroeg in het ontwerpproces zones te definiëren en zo rekening te houden met modulariteit is het potentieel bereik van toepassingen groot: van preventie van (sport) blessures tot stevige houdingscorrectie.

TLC oprichter Els Bugter werkt samen met partners Teijin Aramid en Piet van Loon. Het team bestaat uit Studio MoM, Arnhem; a Body Issue, Arnhem; Smart Functional Materials, Saxion Enschede;  KnitwearLab, Almere; N.V. Varitex, Haarlem en DGApartner, Oosterbeek.

Netwerk

Oost NV hielp Els Bugter met het aanscherpen van het business plan qua inhoud en financiële onderbouwing. Oost NV introduceerde TLC bij ClickNL – Smart Industrie, in het netwerk van de creatieve industrie, waardoor Studio MOM, a Body Issue en Saxion Smart Functional Materials toetraden als partner. Verder onderzoek volgt via het project ‘second skin’ in FieldLab UPPS.

G. Monninkhof MSc (Gerard)
senior project manager Development & Innovations
0031 6 22 94 95 34