Okklo

Cyclodextrine design

Okklo Life Sciences is een biotech bedrijf dat nieuwe cyclodextrines (dit zijn ringvormige suikermoleculen) ontwerpt en ontwikkelt voor de behandeling van verschillende ernstige aandoeningen bij de mens. Momenteel richt Okklo zich daarbij op stollingsziekten en enkele zeldzame metabole ziekten.

Okklo gebruikt twee verschillende strategieën voor het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe therapeutische cyclodextrines. Met computersimulaties kunnen cyclodextrines dusdanig ontworpen worden dat deze specifieke farmacologische eigenschappen krijgen. Daarnaast beschikt Okklo over een unieke bibliotheek van een 100-tal cyclodextrines die gebruikt kunnen worden in screening-assays.

In een gezamenlijk onderzoeksprogramma met Sanquin (Amsterdam) heeft Okklo cyclodextrines ontwikkelt die stolling van bloed kunnen versnellen en versterken. Deze cyclodextrines kunnen worden gebruikt als een antidotum tegen antistollingsmiddelen, maar bieden wellicht ook behandelingsopties voor stollingsziekten zoals hemofilie. Uniek hierbij is dat dit het eerste “niet-eiwit” zou zijn dat gebruikt kan worden om bloedstolling te bevorderen en stollingsziekten te behandelen. Okklo en Sanquin hebben op deze moleculen inmiddels patent aangevraagd en proberen met andere partijen de verdere pre-klinische en klinische ontwikkeling mogelijk te maken.

Wat betreft metabole ziekten gaat binnen Okklo de aandacht met name uit naar twee genetische metabole ziekten; de ziekte van Nieman Pick type C en de ziekte van Gaucher. Bij deze aandoeningen kunnen cyclodextrines ingezet worden om stapeling van giftige metabolieten in het lichaam te voorkomen.

Okklo’s expertise op het gebied van cyclodextrine technologie en hun ervaring in ontwikkeling van geneesmiddelen, stellen het bedrijf in staat om samen met andere partners unieke therapeutische mogelijkheden te creëren voor de behandeling van uiteenlopende ziekten.

 

“De financiering die we ontvangen hebben van RedMedTech Ventures is een waardevolle erkenning van onze therapeutische cyclodextrines en helpt ons een co-development partner te vinden in de nabije toekomst.”

– Alex Zwiers, Chief Operating Officer Okklo

 

“Oost NV heeft een belangrijke en constructieve bijdrage geleverd aan het bijstellen van het business model en de aanscherping en validatie van onze business plannen en het voorbereiden van verschillende gesprekken met mogelijke samenwerkingspartners.

Daarnaast heeft Oost NV veel relevante informatie verstrekt over mogelijkheden van landelijke en regionale subsidie- en kredietregelingen en ons in contact gebracht met de juiste personen op dat gebied.”

– Stephan  Peters, Chief Scientific Officer Okklo

 

drs. A. Woelderink (Adinda)
business developer
06 55 55 79 90