Radarsensor

DAISY

Wie wil zien wat er in zijn omgeving gebeurt, heeft vooral goede ogen nodig. Of eigenlijk: goede sensoren. Nauwkeurig waarnemen, met steeds betere sensoren heeft de toekomst. Binnen het project Daring Applications & Innovations in Sensor Systems (DAISY) werkt daarom een multidisciplinair team van specialisten aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie compacte radarsensoren.

“Een radarsysteem heeft bepaalde voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een camerasysteem”, zegt Simon van den Berg van hightech bedrijf Thales in Hengelo. “Zo werkt een radar bijvoorbeeld ook bij nacht of slecht weer.” Het doel is om de techniek compacter en daardoor goedkoper te maken voor brede toepassing: defensie, veiligheid, weerradar, etc. “We willen de complete zend/ontvangstmodule, plus de antenne, bouwen in een volume van slechts een kubieke centimeter.” Op 1 januari 2012 begon de groep met deze missie. 2,5 jaar later zijn de eerste zend/ontvangstmodules getest. “Werkelijk alles, van IC-ontwerp, besturingsconcept, het opbouwen, tot en met het verpakken in kleine volumes, is binnen 2,5 jaar gelukt”, volgens Van den Berg.

De ontwikkeling in het DAISY-project gebeurt in een samenwerking van verschillende hightech bedrijven in Oost-Nederland: Thales Nederland (penvoerder), NXP Semiconductors, Sencio, Radio Semiconductors, TeraOptronics, Noldus IT, FutureWater, Salland Engineering, MASER Engineering, TNO, AgriTechnics, Universiteit Twente en Universiteit Wageningen.

Consortium

Het project DAISY krijgt ondersteuning vanuit de EU met een EFRO-subsidie. Oost NV hielp bij de subsidieaanvraag en ondersteunt het consortium bij de verdere ontwikkeling van nieuwe projecten. We werken aan een vervolg van dit project.

www.oostnv.nl/testimonial/daisy

ir. D. Pluimers (Diane)
senior projectmanager Ontwikkeling & Innovatie
06 46 39 00 79